СУГС „Владо Тасевски“

Биди учен, биди стручен

СУГС „Владо Тасевски“ - Скопје
МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО: ЕУРМ гради мост за пријателство со Грција преку знаење PDF Печати Е-пошта

Идејата е соработка во делот на европски проекти, особено проекти во областа на неформално и формално образование, развој на вештини и развој на добри практики од грчката страна, како држава членка на Европска Унија и соседна земја, да биде пренесена на Европски универзитет РМ

На Европски универзитет РМ вчера беше потпишан меморандум за соработка меѓу оваа високообразовна институција, лидер во високото образование во Македонија и Развојниот центар од Тесалија “Акет” (Аketh) – организација од Трикала, Грција и “Стемик” (STEMIC), организација од Скопје, која е нивна придружница во Македонија и регионот.

Идејата е соработка во делот на европски проекти, особено проекти во областа на неформално и формално образование, развој на вештини и развој на добри практики од грчката страна, како држава членка на Европска унија и соседна земја, да биде пренесена на Европскиот универзитет РМ.

Повеќе...
 
ПОСЕТА НА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ГЕРМАНСКО СТОПАНСТВО ВО Р.МАКЕДОНИЈА PDF Печати Е-пошта

 

На 5.2.2018 г. во нашето училиште беше остварена средба со делегација на германско стопанство во Р.Македонија. На средбата се разговараше за дуалното средно-стручно образование , беа разменети искуства за реализација на практичната настава и можностите за унапредување на истата.

 

 
СООПШТЕНИЕ ЗА ПРОЕКТНА ЗАДАЧА PDF Печати Е-пошта

СООПШТЕНИЕ

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА за Државна матура и завршен испит се предава во архивата на училиштето и тоа најдоцна до 9.03.2018 година.

Презентацијата и одбраната на проектната задача за учениците од средно стручно образование се реализира во периодот од 14 март до 25 април 2018 година.

Насловната страна за проектната задача може да се најде на интернет страната на училиштето на следниот линк

На страната на Државен испитен центар во делот Проектни задачи може да се најде примерок од изработени проектни задачи на www.matura.gov.mk

 
Извештај од посетата на салонот и сервис за автомобили „Еуроимпекс“ – Скопје PDF Печати Е-пошта

На 22.12.2017, учениците од IV 7 и IV 8, заедно со предметниот наставник Рајна Каевска и со училишниот социолог ЗоранЕфремов, го посетија салонот и сервис за автомобили од марката Пежо, „Еуроимпекс“ – Скопје. Посетата беше планирана во рамките на наставната тема „Мотори со внатрешно согорување“, која учениците ја изучуваат во четврта година по предметот Термотехника. Целта на посетата е тие од блиску и практично да се запознаат со моторите со внатрешно согорување, дефектите кои се јавуваат кај нив, како и со начините на нивно отстранување.

Наш домаќин во салонот беше машинскиот инженер Васил Стамболиски. Тој им ги претстави на учениците најновите модели на автомобилите од марката Пежо, нивните перформанси, како и иновациите вградени во нив, со посебен осврт на заштитата на воздухот од загадување со издувните гасови. Во сервисот учениците видоа отворени мотори, делови од мотори, но и дел од системите кои ја овозможуваат правилната работа на моторите. На конкретни мотори беа разгледани одредени дефекти и нарушувања од нивната нормалната работа. За конкретни прашања учениците добија соодветни одговори од инженерот, на кои му благодариме за успешно реализираната посета.

 
Работилници за 3Д моделирање, анимација и 3Д принтање PDF Печати Е-пошта

Почитувани ученици,
Академијата за 3D  и game design, ќе организираат  работилници  за 3Д моделирање, анимација и 3Д принтање во текот на второто полугодие.
За таа цел Вие како заинтересирани треба да ја пополните електронскава апликација ( даден е линкот подолу) и во неа да напишете во кратки црти зошто сте заинтересирани  за работилницата.
Планирано е да се одржат работилниците пред или после часови во траење од  2,5 часа за де не се губат часови од редовната настава.
Со дополнителни информации за оваа работилница ќе бидете информирани навреме.
Краен рок за пополнување на апликацијата е 28.12.2017 (четврток) година.
После овој датум ќе бидат формирани групите и термините во кои ќе се одржат работилниците.
Апликација за 3Д:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKpQUtX8nYlKLrn-BLVFszq4TXM0YAq0vbi4eIPnflVd8JOA/viewform?c=0&w=1
Ви посакуваме интересна и успешна едукација!

 
Проект „Личности и настани значајни за образованието во Македонија“ PDF Печати Е-пошта

Во периодот мај –декември 2017 година ученици од II и IV година учествуваа во реализација на проектот „Личности и настани значајни за образованието во Македонија“, под наслов „Драмското перо на меѓувоените автори ја отслика судбината на жената во традиционалното македонско семејство“. Во рамките на проектот се реализираше работилница за изработка на ракотворби , кои беа продавани на завршната манифестација, а средствата од продажбата беа донирани за децата со посебни потреби. Во почетокот на јуни, учесниците во проектот ја посетија театарската претстава „Трудна приказна“ во Театар Комедија.

Повеќе...
 


Страница 7 од 27
Банер
loader

Моментално посетители

Има 7 гости присутни

You are here  :
Joomla extensions by Siteground Hosting