СУГС „Владо Тасевски“

Биди учен, биди стручен

СУГС „Владо Тасевски“ - Скопје
Trash Fashion PDF Печати Е-пошта

1. Учество на Треш фешн  03.06,2018 год

Учесници :

Ученичките Елена Стојановска, Елена Антовска и  Радица Момировска-4-2

Ментор Елена Лентиќ

2. Учество на проектот на Град Скопјеи и Мрежа ИДЕМ "Нови Генерации - ЗЕЛЕНА ИДНИНА"

Во реализацијата на активностите за проектот "Нови Генерации - ЗЕЛЕНА ИДНИНА" во СУГС "Владо Тасевски" беа вклучени вкупно 63 ученика ,2 наставника и педагогот на училиштето.Активностите се изведуваа во два дела. Имено на 18.09.2018 год се организираше работилница на тема "Животна средина". Во работилницата беа вклучени 33 ученика од втора година. Во текот на истата,откако ги пронајдоа понудените одговори на поставените прашања, учениците меѓусебно разговараа, поставуваа прашања на тема Екологија и разменуваа свои  искуства.

На учениците од четврта година , вкупно 30,на 17.09.2018 год им беа поделени анкетни листови со пет области, За околината, За што сакам да учам, Моето училишно искуство, Моите компетенции и вештини и Што би било важно да научам.

Фото сторијата ја изработи ученикот Виктор Стефановски од 2-6.

 
Посета на станица за технички преглед PDF Печати Е-пошта

На 8.10.2018 и 10.10.2018 учениците од IV-1 и IV-2 паралелка со професорите Катерина Стојческа и Зоран Ѓорѓиевски извршија посета на ПСС станица за технички преглед.

 
Посета Тирана Албанија 6 и 7 септември PDF Печати Е-пошта

Како дел од одличната соработка со средното училиште Херман Гмеинер , на покана на директорката на ова училиште Дита Џони, остваривме  работна посета на Тирана.

За време на посетата на 6 и 7 септември покрај разговорите за нова иницијатива во рамки на новоформираната  мрежа за средни технички училишта воспоставена токму на иницијатива на СУГС Владо Тасевски а прифатена од повеќе училишта во регионот Директорката Глигорова заедно со претставници од грчката фондација Развоен Центар АКЕТ на Трикала која е координатор на овој проект остварија и средба со Силва директор за средни училишта при Министерството за финасии на Албанија одговорна за средното техничко образование и проекти.
Таа високо ги оцени досегашните активности и особено се заблагодари на СУГС Владо Тасевски и Директорката Глигорова која со својот тим успеала да направи координативна мрежа надвор од дневно политичките случувања во овој дел на Балканот. особено беше интересот за организирање на втора конференција кон крајот на оваа година која според грчките колеги се очекува да биде во Грција, а третата во Тирана.
На средбата се истакна и мултиетничкиот карактер на СУГС Владо Тасевски и особениот интерес за развој и соработка со средното училиште од Тирана кое воедно е и водечко во својата област која наполно е идентична со онаа на СУГС Владо Тасевски. 
Се очекува на покана на грчките партнери во текот на месец септември и октомври да има интензивна соработка и посети во регионот се со цел промоција на мрежата и градење на идеи за аплицирање во програмите на ЕУ наменети за образование и пракса.

 
Добредојдовте првачиња ... PDF Печати Е-пошта

Драги ученици, Ви посакуваме добредојде и сакаме во училиштето да се чувствувате пријатно, да ги прифатите и почитувате правилата што важат во овој дом и Вашите наставници и заеднички да испишеме уште една приказна од „Владо Тасевски“, во дневникот на сеќавањата заведена под деловоден број 2018-2022.
Ви посакуваме среќна и успешна учебна година.


 
Нашето училиште посетено професори истакнати и на меѓународен план PDF Печати Е-пошта

На ден 21.08.2018 (вторник) во училиштето СУГС „Владо Тасевски“ имавме одлична можност да бидеме домаќини на двајца извонредни гости кои своите професионални искуства ги имаат одамна потврдено и на меѓународен план.
Професорот Зоран Јаневски кој е директор на Економскиот институт при УКИМ во Скопје, и проф. Катерина Белазелковска поранешна директорка на СУГС "Владо Тасевски" а сега проектен менаџер на Рајерсон Универзитетот во Канада.
И двајцата ги пренесоа своите искуства особено во работата со младите и нивната потреба да се развијат во претприемачи како и целосно профилизирани кадри, и се отворија повеќе дискуии и теми каде можат овие инситуции да придонесат во едукацијата на нашите ученици во СУГС "Владо Тасевски .

Директорката Глигорова повтори дека овие неколку години СУГС„ Владо Тасевски“ со својот колектив несебично се труди да го развие својот опус на пријатели и соработници кои доаѓаат од реалниот сектор но и од особено почитуваните различни високо образовни институции со цел изнаоѓање на идеи и концепти кои ќе помогнат во развојот на кадрите во ова училиште.
Особено се потенцираше иновативноста и степенот на високо познавање на разни техники на работа во електро и механичката струка но и во информатиката.
Двајцата гости дадоа силна поддршка во напорите за профилирање на повеќе различни вештини кај младите од оваа училиште.

 
Свечено доделување на дипломи PDF Печати Е-пошта

 


Страница 2 од 27
Банер
loader

Моментално посетители

Има 9 гости присутни

You are here  :
Joomla extensions by Siteground Hosting